AANLEREN GREAT HIGHLAND BAGPIPE

 

In gans Europa zijn honderden soorten doedelzakken, elk met hun eigen klank en mogelijkheden. Toch associëren de meeste mensen doedelzakken onmiddellijk met Schotland en pipe-bands. In een pipe-band bespeelt men de Great Highland Bagpipe. De luidstklinkende en meest gekende der doedelzakken. Deze bekendheid dankt het instrument aan de Schotse eenheden binnen het Britse leger, die overal ter wereld werden ingezet en met hun "Pipes & Drums" grote indruk maakten op de lokale inwoners. Dit type doedelzak wordt ook door de 'bagads' (=typische bands uit Bretagne) bespeeld.

 

The Great Highland Bagpipe.

Met de Great Highland Bagpipe kan men slechts 9 tonen produceren, in een nogal eigenzinnige toonladder, die een typische sfeer oproept. Door deze beperking moeten meestal speciale melodieën voor doedelzak gespeeld worden. Aangezien je een doedelzak niet luider of stiller kan spelen en ook niet eventjes kan stoppen, heeft men een andere manier gezocht om accenten en nuances te leggen in de melodie. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde "grace notes", korte versieringsnoten die soms alleen, soms in combinatie met andere (soms 6 of meer)) gespeeld worden, teneinde de noten van elkaar te scheiden.

Aanleren.

Wie de Schotse doedelzak wil leren bespelen of het typische Schotse slagwerk onder de knie wil krijgen, kan bij ons zeker terecht.
Wij beschikken over mensen die jarenlange praktische ervaring combineren met de gave van het lesgeven. Het doedelzakspel wordt aangeleerd door P.M. Bob Minnekeer, Jan Colson en P.M. Arne Vermoesen. Voor het slagwerk staat D.S. Rudy Moring in.
Voor de beheersing van zowel de doedelzak als het slagwerk mag je toch al gauw een drietal jaartjes uittrekken. Drie jaren van zeer intensief met de zaak bezig zijn. Zonder uit te wijden over de technische kant, mag men stellen dat het niet zo eenvoudig is om te slagen in het opzet. Het is niet onoverkomelijk, maar volharden is de boodschap!.
Initieel zijn er geen echte zware investeringen. De kandidaat-pipers kopen een practice-chanter of oefenfluitje (kostprijs ca. € 75) en de drummers besteden een gelijkaardig bedrag voor sticks (trommelstokken) en een practice-pad.
Er is geen muzikale voorkennis vereist. De technische kennis wordt verworven samen met het aanleren van het instrument. Dus, al spelend zal je de muziek aanleren.
Ben je echt geïnteresseerd, neem dan zonder verplichting contact op met de pipe-band via het onderdeel "contacteren" van deze website of kom een kijkje nemen op een repetitie. Je bent meer dan welkom.
Het lesgeven en de repetities gaan door op donderdagavond van 19.00 tot 22.00 uur in de lokalen van de school "De Kleine Prins", Kasteellaan 1 in De Pinte.

Wat je je afvraagt.....

Flemish Caledonian Pipes and Drums buiten de grenzen.

Alhoewel het een Gentse pipe-band betreft, bevinden er zich ook een groot aantal niet-Gentenaars onder de leden. Van Knokke tot Brussel en tussen Antwerpen en Roeselare wonen onze leden verspreid, wat het verzorgen van kleinere lokale optredens te goede komt.